Varför argumentera mot kommunism?

Det är ingen i någon relevant position som på allvar driver kommunismen vilket innebär att det kan kännas irrelevant att argumentera mot den. Men jag har ändå ett behov av att undersöka kommunistiska idéer och argumentera emot dem. Anledningen till en viss del personlig då jag gör upp med min vänsterbakgrund; jag betvivlar ständigt om det är rätt att vara liberal och blir allt säkrare på min liberalism var gång jag tittar på vänsterns lösningar och världsbeskrivningar.

Men det handlar även om grundläggande principer om hur man ser på människan och gemensamma lösningar på samhälliga problem. Det jag menar är att även om den debatten inte, förutom då mellan bloggare och inom akademia, förs om extrema positioner så leder paradigmens logik till dessa extrempositioner. Det är svårt för en socialist att inte komma till lösningen på den finansiella krisen är förstatligande av företag och ett slut på den kapitalistiska ekonomiska ordningen. Det följer ju logiskt av dess världsbeskrivning. Det ända som hindrar t.ex. socialdemokrater till att dra dessa slutsatser är erfarenheten från planekonomier. Men det är svårt utifrån den socialistiska världsbeskrivningen finna andra lösningar och man lånar då ifrån liberalismen istället och får som i sverige en halvmesyr där socialdemokratisk retorik inte stämmer med dess praktik.

Vänstern behöver alltså byta världsbeskrivning för att kunna tackla den nya världen men är allt för fast i sin kritik av det kapitalistiska systemet för att på allvar kunna utnyttja det på ett konstruktivt sätt. Eftersom det är svårt att byta världsbeskrivning riskerar vi ständigt att vänstern faller tillbaka på den socialistiska ekonomiska modellen. Där med är det viktigt att faktiskt visa på vad t.ex. ”demokratisering” av ekonomin innebär.

Mitt förslag till vänstern är f.ö. att titta närmare på republikanismen.

Annonser

2 reaktioner på ”Varför argumentera mot kommunism?

 1. Jag förundras ofta över hur vänsterblockets syn på kapitalism alltid presenteras. För mig och de flesta jag känner som bekänner sig åt det socialistiska hållet handlar det inte om varesig att begränsa multinationella företags makt, hindra folk från att tjäna pengar eller ha privategendom eller att stoppa den fria marknaden. För mig handlar vänsterpolitik om att skapa ett system som bygger på en skyldighet att se till att alla människor serveras en så likvärdig chans som möjligt att växa upp och leva under drägliga förhållanden. Jag vet att liberaler ofta hatar ordet skyldighet och att rättigheter och friheter angående individens liv är värdemätaren som räknas, men jag tycker att det är inkonskevent. Att ta del i samhället och slå sig fram bäst man kan borde inte vara en individuell rättighet. I princip alla i västvärlden i vår generation har fötts i familjer med mat på bordet, hyfsat jämställda föräldrar, sekulariserade och otvingande samhällsvärderingar och lagstiftningar och ett allmänt tjatande om vår kulturs övermäktighet andra kulturer. Att ha jämställda föräldrar där till exempel mammor tjänar lika mycket som pappor beror av vårt samhälles välfärdssytem där dagis, skola och sjukvård varit subventionerad eller gratis så att kvinnor har kunnat lämna hemmet. Utan välfärd – inga kvinnor på arbetsmarknaden. Att ens föräldrars mislyckanden eller succéer inte är avgörande (teoretiskt i alla fall, även om det i praktiken naturligtvis spelar apstor roll för ens attityd och självförtroende) för ens egen framtid beror också på välfärden och det faktum att alla kan gå i skolan för samma pengar och att de olika universiteten oberoende av status kostar lika mycket (lite) att studera på. Vad jag menar är vi föds med fördelar som kommit ur vårt socialistiska samhällssystem, och dessa fördelar har vi inte skaffat oss via individuella meriter. Vi har gratis tilldelats dem från födseln och därför är de ingen rättighet, men istället har vi en skyldighet att se till att våra barn får samma, naturligtvis förhoppningsvis ännu bättre, chanser och lika värde inför samhällets ögon.

 2. Jag tror att vi här håller med varandra rätt ordentligt (även om vi så klart skiljer oss i analysen) Men du verkar inte argumentera mot mig och mitt inlägg riktar sig inte till någon som du.

  De socialister jag här kritiserar vill och argumenterar för att byta ekonomiskt system. Jag tror också att det det är svårt att med den socialistiska analysen faktiskt se något bra med kapitalismen även om man ofta (men inte alla gör det) måste böja sig efter verkligheten och erkänna kapitalismens överlägsenhet som ekonomiskt system. Kapitalismen ses då som något som ska utnyttjas likt en fängslad demon till att sprida rikedom och lindra demonens framfart. Jag tror att man inom vänstern måste ändra sin syn på kapitalismen och inse att den i grunden är mänsklig.

  Jag är helt för att det finns en social grundtrygghet och att staten finansierar utbildning och sjukvård. Denna bör dock inte ligga i statlig regi.

  Angående rättigheter och skyldigheter så är det centralt i liberalismen. Dock är rättigheter/skyldigheter – friheter (friheter och rättigheter brukar användas ekvivalent i politisk teori) en fråga där liberaler är noga med att titta på vilka av dessa som är de viktiga. se (för en liten inblick i min syn på deras förhållande till varandra):

  https://bjornaxen.wordpress.com/2008/09/12/rattighet-och-skyldighet/

  Så jag vet inte riktigt vad du menar med dessa liberalers åsikter. Antingen verkar de vara sådana som inte bryr sig om andra och snarare bara är oansvariga egoister. Eller så handlar det om problematiken att ställa upp en rättighet/skyldighet som inkräktar på ens frihet och att man där med ska vara försiktig med vilka rättigheter/skyldigheter man kräver.

  Liberalismen handlar, för mig, om organisering av samhället och inte om personlig moral. Mellan dem man har personliga relationer till har man helt andra sociala skyldigheter till än till de abstrakta medmänniskor vi delar samhället med i den föreställda gemenskapen (för att knyta an till Benedict Anderson).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s