Naturen som egenvärde

Varför ska man bry sig om naturen? Är det så att naturen har ett värde i sig oavsätt vad den betyder människan.  I bland uttrycks idén att människan är dålig för naturen. Att människan förstör naturen anses vara en självklarhet av många. Jag är inte så säker på det. Detta förutsätter på något sätt att människan inte är del av naturen, eller i alla fall att det människan gör inte är del av naturen. Själv anser att det är uppenbart så att människan är en del av naturen och människans påverkan på naturen är del av naturen. Sedan kan vi moralisera över vad som en dålig respektive bra påverkan. Precis som vi kan göra med alla mänskliga handlingar.

Jag menar att naturen får sitt värde genom att moraliska agenter värdesätter den. Naturen har bara ett värde om vi värdesätter den. Visst finns ett problem med att olika människor (och kanske andra varelser) sätter olika värde på naturen och och värde på olika delar av naturen. Men det är som sagt samma sak med alla mänskliga handlingar. I bland kan man höra argumentet att naturen skas tas om hand om för att det är bra för människan. Det är missvisande. Naturen skas tas hand om för att vi vill ta hand om den. Om något i naturen inte behagar oss ska det bekämpas. Som t.ex. sjukdomar. Om ett ekosystem hotar människor eller gör livet surt för människor så finns det inget som säger att det ska räddas bara för att det är natur.

Naturen har helt enkelt inget egenvärde men vi kan värdesätta den ändå.

Annonser

7 reaktioner på ”Naturen som egenvärde

 1. Du skriver:
  ”Detta förutsätter på något sätt att människan inte är del av naturen, eller i alla fall att det människan gör inte är del av naturen.”

  Jag tror att det här är den springande punkten.
  Jag upplever att många människor gör stor skillnad på människan och resterande natur. Kanske är det exakt lika stor skillnad som exempelvis en hund gör mellan hundar och resterande natur, detta kan vara svårt, för att inte säga omöjligt, att veta. Man kanske kan beskylla kristendomen eller andra religioner för denna uppfattning. Kanske bygger den på en rädsla för vad det skulle innebära att vara en del av naturen, skulle det såra mänsklighetens ego? Många människor verkar tycka att det finns hierarkier i djurvärlden, man moraliserar naturen mer eller mindre medvetet. Hur skulle vi kunna placera oss själva där? Det hela är problematiskt.

 2. Det är intressant hur vi hela tiden vill sätta oss i centrum för världen/skapelsen. Jag är själv inget undantag. Även om jag hävdar att människan inte objektivt har en utvald plats eller är skild från naturen menar jag att för människan är människan speciell. Jag sätter människan i centrum eftersom jag själv är människa (är jag specisist(?) nu?).

 3. En mycket intressant och skarpsinnig observation Björn och Sofias kommentar är tankeväckande.
  Visst är hela debatten människa/natur motsägande och märklig.
  Människan är ju i högsta grad en del av alla kretslopp i naturen.
  Hur kan det då komma sig att människan kan vara MOT naturen, förstöra den omedvetet eller rentav medvetet?
  Kristendomen ger en skymt av en förklaring i detta att det faktiskt finns något som är mot Guds skapelse i vissa stycken och i andra religioner finns sådant som ”motskapare”.
  Människan är den ende varelsen som är mottaglig för dessa demoniska inslag och högintressant villebråd för dessa fenomen enligt Bibeln.

  De större sammanhangen har dock ingen med ”rädsla” att göra, detta är en påhittad jargong som inte är användbar.

 4. Jag tror det i alla fall i den västerländska kulturen finns en långvarig tradition om att uppfatta människan som avskild från naturen. Kristendomen ingår klart i denna tradition. Jag tror de är en felaktig uppdelning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s