Klimathotet – ansvar och konsekvenser

Jag har förstått att det är viktigt att slå fast att det är människan som ligger bakom förändringen av temperaturen. Detta beror dels på att det då är lättare att förstå vad som ligger bakom förändringen. Men hur hade det sätt ut om man kommit fram till att temperaturens förändring inte orsakats av människan? Då hade vi knappast åtagit oss att ändra temperaturen. Då hade vi levt med konsekvenserna av denna uppvärmning och låtit Maldiverna och isbjörnarna försvinna etc.

Argumentet är alltså att eftersom vi ligger bakom förändringen har vi en moralisk skyldighet att göra något åt detta eftersom konsekvenserna är dåliga. Om konsekvenserna hade varit bra hade vårt ansvar inte varit att stoppa förändringen.

Poblemet är då att varje förändring har både bra och dåliga konsekvenser. Jag antar att det inte bara är dåliga saker som orsakas av temperaturförändringen även om jag inte hört så många bra. Frågan är vad som räknas som bra. Ofta är ju något som är bra för en dåligt för en annan. Det är alltså inte så lätt att förstå vad som bör göras här. Speciellt när människan utifrån sitt perspektiv försöker agera moraliskt för hela den (biologiska) världen.

Hur som helst tror jag inte att vi kommer kunna förhindra denna förändring. Inte heller tror jag det är en katastrof.  Det är inte jorden som går under som livsduglig planet. Om hotet vore att Jorden blev som Venus då skulle jag vara orolig. Hotet är endast existentiellt för vissa – isbjörnar och små öar. Visst en del problem med stormar etc. verkar även finnas men jorder går inte under.

Det viktiga är dock att vi förstått att det är dumt att släppa ut växthusgaser. Med den insikten så kommer vi förändra vårt beteende och långsamt kommer växthusgaserna fasas ut och vi undviker Venusfällan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s