Att hantera Ryssland

Nu när det gått ett tag sedan Ryssland och Georgiens lilla krig så kan man undra hur man ska bete sig mot Ryssland. Även om det ryska agerandet framstår som irrationellt (se här) finns det mycket som tyder på att Ryssland kommer fortsätta på detta spår (se FOI rapport [PDF]). Frågan är då vad för strategi som krävs för att främja fred, frihet och demokrati.

Jag är övertygad om att när det gäller Ryssland måste man sätta hårt mot hårt. Ryssar ser allt annat som mjäkigt och mjäkighet respektieras inte. Det leder bara till att ryssarna ser det som att de kan fortsätta det inslagna spåret.

Det betyder dock inte att vi ska stänga ute Ryssland. Öppenhet, samarbete och integration är förutsättningar för de ideal som väst står för och är bra för både den ryska staten, samhället och folket.

När det kommer till konkreta frågor som t.ex. Natomedlemskap så är det upp till de länder som vill gå med i Nato att avgöra om det är bra eller dåligt. Argumentet att det skulle reta Ryssland är varken praktiskt eller moraliskt hållbart. Praktiskt så kan Ryssland inte göra något mot väst om väst verkligen inte vill det. Om alla natoländer ställde upp på artikel 5 så har Ryssland inget att sätta emot. Att tveka visar bara för Ryssland att väst inte verkar stå enat och det är endast ett enat väst som kan stå emot Ryssland. Detta öppnar för att Ryssland vågar utmana väst.

Moraliskt så handlar det om att länder som vill gå med i Nato vill de för att de vet vad den ryska staten är kapabel till och att de inom Nato är skyddade. Nato står dessutom allt mer för västs värden om frihet och demokrati och främjar där med i sig själv dessa mål. Det är ingen som tvingar dessa länder att gå med i Nato. Väst har motviligt öppnat upp för fler medlemmar vilket visar på väst enorma mjuka makt. Den mjuka makten måste dock garanteras av hård makt och det är detta som gör Nato så pass avgörande särsklit när Ryssland så pass tydligt visat att den hårda makten är det fler som leker med än USA. Att hindra länder att gå med i Nato är att begränsa och undergräva västs mjuka makt. Detta är både praktiskt och moraliskt förkastligt.

På detta sätt kan man visa att väst är starkare (både matriellt och moraliskt) och på så sätt tvinga Ryssland att följa frihetens och demokratins väg vilket kommer att ge fred. Att inte göra det och ge vika för Ryssland kommer visserligen antagligen inte hota väst i särskilt hög grad men det kan mycket väl komma att vara förädande för dem som råkar leva i länder som ännu inte blivit en del av väst även om de skulle önska det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s