Rättighet och skyldighet

Det är egentligen en mycket trivial fråga detta men den kan behöva påpekas. Om rättigheter är universella så är även skyldigheter universella. Detta eftersom om en en människa har en universell rättighet så har denna människa en skyldighet att upprätthålla alla andras rättigheter.

Detta är vad som balanserar rättigheter. Tyvärr verkar det som att många glömmer just detta att varje rättighet förutsätter en skyldighet. Att t.ex. tala om mänskliga rättigheter är de facto att tala om mänskliga skyldigheter.

Det är  väldigt lätt att käva olika rättigheter. Det är inte lika lätt att kräva olika skyldigheter. ”Jag kräver att alla har syldighet X” – är aningen svårare att få medhåll för än ”Jag kräver alla har rättighet X”.

När någon kräver rätten till något bör man alltså alltid fråga vilken skyldighet denna rättighet innebär. Och hur denna rättighet-skyldighet ska upprätthållas.

Rättigheter som inte har någon skyldighet eller som inte kan utkrävas är en tom rättighet. Och tomma rättigheter urholkar hela konceptet rättighet.

Annonser

3 reaktioner på ”Rättighet och skyldighet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s