Framtvingad mänsklighet?

Andreas Bryhn skriver om att det är barnsligt att vara självisk, att vuxna människor är osjälviska. Det första jag då tänker på är att om så är fallet så behövs ingen stat (eller annan betvingande maktstruktur) som dikterar solidaritet, det är med andra ord fritt fram för nattväktarstaten.

Ju godare och snällare människan är desto färre lagar behövs för att få människan att vara god och snäll. Att arguementera mot liberalism genom att hävda att människan är osjälvisk är att missa liberalers poäng. Det är samma fel som konservativa gör när de argumenterar att människor behöver kollektiv identitet för att vara fullständiga individer eller att människor ska följa en traditionell moral. Liberaler säger inte direkt emot detta – så länge det sker frivilligt. Människor ska själva kunna välja att vara solidariska och vilka andra människor de ska identifiera sig med. Detta ska inte ske framtvingat överifrån utan frivilligt.

Skiljelinjen mellan socialister och konservativa å ena sidan och liberaler å andra sidan verkar ligga i att de förra tror att mänsklighet (vad nu detta är är en annan fråga) måste framtvingas medan individualisterna anser att dels att så inte är fallet, dels att det inte ska framtvingas utan utvecklas mellan individernas frivilliga interaktion (socialister verkar dock mena att denna frivilliga interaktion endast kan säkerställas av staten och att denna ska stödja alla de som inte är tillräckligt starka. Vilket betyder att man blir beroende av staten som kan avgära vad som är det rätta).

Liberaler erkänner så klart att det finns vissa saker som inte kan tolereras som är inneboende i människan eller åtminstone i vissa individer (så som våld och hot om våld). Detta skiljer liberaler från anarkister i att någon form av stat förespråkas. Olika liberaler vill att staten ska göra olika mycket beroende på vad man ser som nödvändigt. När man inte längre är liberal och istället övergår till någon annan ideologi kan diskuteras. En riktlinje är att för en liberal är individen såväl utgångspunkt som mål i sig. Detta innebär att liberalen vill minimera statens makt över individen med nattväktarstaten som minimal utgångspunkt.

Själv tror jag att nattväktarstaten inte är tillräcklig. Dels bör det finnas grundläggande sjukvård och framförallt måste det finnas tillräcklig allmän utbildning* för alla så alla har möjlighet att förstå samhället för att kunna vara till nytta i det vilket är nödvändigt för att vara fri.

För att kritisera liberalismen trovärdigt måste man alltså argumentera mot att en sådan liten stat inte är tillräcklig för att människor ska bete som man vill att de ska bete sig vilket i sig innebär att människan inte är tillräcklig och att det krävs något utifrån för att fullkomna människan. T.ex. kan man hävda att de fria markanadskrafterna måste betvingas eftersom konsekvenser är dåliga för människan. Att betvinga marknadskrafterna utan en maktstruktur liknande staten verkar omöjligt vilket innebär att en starkare stat är det är det enda alternativet till liberalismen. Människan som sådan är inte tillräckligt mänsklig i sig enligt alla ideologier – frågan är hur mycket man vill ändra henne.

*Vad som är ‘tillräcklig’ i frågan om utbildning är olika i olika samhällen. I så pass  komplicerade samhällen som det svenska behövs betydligt mer utbildning än i ett enklare samhälle som t.ex. Sverige på medeltiden. Man kan undra vad en ”tillräcklig utbildningsnivå” blir om samhället ses som globalt.

Annonser

2 reaktioner på ”Framtvingad mänsklighet?

  1. Helt korrekt, om människan av naturen är solidarisk och gillar att dela med sig så behövs det ingen stat som sköter det åt henne. Tyvärr pratar socialisterna i eget intresse: de vill ha omfördelning för att de själva anser sig tjäna på sådan, men de kallar det av någon märklig anledning inte själviskhet utan motsatsen: det att socialisterna medelst tvång kräver rätten att få stjäla andras pengar är altruism och solidaritet! Helt makalöst och ett hyckleri utan dess like.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s