Benulic, en högermarxist?

Boris Benulic är en intressant man. Mitt tidigaste minne av honom är från när jag satt på buss 119 till skolan, alltså någon mellan hösten 1998 och våren 2000. Jag läste då en av hans krönikor i Metro med obehag. Jag var då fortfarande starkt odefinierat vänster. Krönikan handlade om hur vänstern alltid missade att diktatorer var hemska även om de kallade sig socialister, kommunister etc. Det var en krönika om vänsterns beundran för makt. Det var mycket obehagligt. Han pekade ut mig för detta. Bilden etsades fast in mitt inre.

Nästa gång jag uppmärksammar denne Benulic är när han ska tillsammans med Johan Norberg hålla ett föredrag om alla bristerna i Chockdokrinen. Men vänta nu! Är han marxist? Det är verkligen inte den bild som etsats fast inom mig. Inte heller är det en bild jag fått från hans andra krönikor jag läst men som inte fastnat på samma sätt.

Om Benulic är marxist då är han verkligen en annan marxist än någon annan jag på något sätt stött på. Betyder det att han inte är marxist? Jag skulle säga att han verkligen är marxist. Men en som valt att hålla fast vida andra saker hos Marx och Engels än vad som är brukligt. Jag kan känna igen mig i honom. Känslan för rättvisan och de marxistiska idealen har inte försvunnit. Däremot finns en insikt om att marxister och socialister tappat verklighetsuppfattningen. Jag insåg att mina tankar var liberala. Benulic har valt att fortsätta hävda att han är en marxist. Som alla marxister hävdar han att han står för den riktiga fortsättningen på marxismen.

Benulic har kallats både reaktionär och stalinist i olika bloggkommentarer. Faktum är att jag vet för lite om hans idéer för att uttala mig om det. Jag funderar på om man kan klassifiera honom som högermarxist? Problemet är att ‘höger’ implicerar konservatism (vilket är en anledning att jag har svårt att kalla mig höger), men det kanske inte är ett problem om det nu är så att han har ”reaktionära” tendenser.

Annonser

8 reaktioner på ”Benulic, en högermarxist?

  1. Det verkar vara en snubbe som har en självbild som nog inte stämmer med verkligheten. Han framhäver mest sig själv, Marxist?? Ja vem som helst kan ju kalla sig vad som helst! Tror inte han kommer att stå på barrikaderna när det gäller, ligger troligen på en solstol i Thailand och skriver krönikor som är lagom för att passa i vissa tidningar och vissa andra medier så pengarna kan fortsätta att rulla in! Personligen föredrar jag debattörer som vågar stå för vad dom är //Palma

  2. Fast han kanske står för vem han är och det är en marxist som håller med liberaler? Han verkar utgå från marxistiska teorier när han tittar på samhället men inte från senare marxister. Men du kanske menar att man måste stå på barrikaden för att vara marxist. Det är väl en fråga om vad man tror på. Jag har en känsla av att Benulic mycket väl skulle kunna komma att stå vid barrikaderna om civila rättigheter hotades.

  3. I en bokcirkel jag är med i ska vi läsa Kommunistiska Manifestet tills nästa gång vilket jag precis gjort. Men väl färdig läste jag om det ”Företal” som finns i boken, i Vertigos utgåva av Manifestet från 1998, och vilket är skrivet av Boris Benulic tillsammans med Carl-Michel Edenborg.

    Företalet är ganska pinsamt och jag undrarde verkligen vem den här Boris Benulic är (och så hamnade jag här). I texten används hela tiden uttryck som våp, fjolliga, kastrera och omanliga (om liberalismens ideologi). Det verkar mest som om dessa herrar använder sidorna, i en annars tänkvärd bok, till att ge uttryck för en osäkerhet inför sin egen identitet och definitionen av manlighet!? Nu drar jag det kanske lite väl långt… men märkligt är det! 🙂

    Men som sagt, vem Boris Benulic är, vet jag fortfarande inte (vill jag veta!?) och tänker nu leta vidare…

  4. så intressant att han skriver det om liberalismen i förordet till den boken. det kanske är så att han alltid vill ställa sig in hos dem han för tillfället umgås med.

  5. komiskt att läsa komentarerna om boris benulic krönikor mm många verkar komma från skälvutnämda och upretade förståsigpåare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s