politisk kompass

Detta är min politiska position enligt den politiska kompassen som jag hittade via ekonomikommentarer. Enligt detta är jag inte särsilt höger, men ganska ordentligt frihetlig. Min tolkning är den att jag är tämligen säker på det moraliska, alltså att alla bör vara fria, medan jag är mer osäker på hur man praktiskt ska ordna ekonomin. Alltså verkar det för mig finnas en moralisk och praktisk-ekonomisk dimension här. På den moraliska är jag tydligt frihetligt, på den praktsisk-ekonomiska är jag mer velande. Detta avspeglar säkert av att jag inte är särskilt insatt i ekonomi och därför tar det varligt. Jag bekänner mig till den liberala ekonomiska positionen men hävdar inte att jag är säker på att den är korrekt.

min politiska position

Till detta kan det tilläggas att jag verkar definiera skillnaden mellan socialism och liberalism (på denna skala ”vänster” resp. ”höger”) på ett sätt som ej kommer i uttryck i testet. Nämligen i frågan om jämlikhet. Som jag ser det är en grundläggande inställning i socialismen/vänstern att reell jämlikhet är ett rättvisevärde i sig. Medan den liberala (högerns) inställning i stället är  formell jämlikhet som det viktiga. Eftersom jag ser den formella rättvisan som viktigast är jag enligt min egen definition mer liberal än vad detta test säger.

Min position i jämförelse med andra:

samt

Annonser

5 reaktioner på ”politisk kompass

 1. Intressant test!

  Hur det än må vara med validiteten så hamnade jag ungefär lika långt ned på den vertikala axeln, men längre åt vänster på den horisontella (ungefär där Gandhi är utplacerad).

 2. jag har hört att den typiske svensken hamnar omkring där vi båda hamnat på skalan.

  Det är så klart efterlängtat med en annan skala en höger-vänster men jag tror det är svårt att finna en ny. Det blir liksom krångligt att prata om fler dimensioner.

  Om vi kopplar detta till ditt (Patriks) inlägg om ”Politiken och framtiden” http://oooooooooooo.wordpress.com/2008/04/27/politiken-av-idag-och-i-framtiden/
  så kan man säga att vilken politisk skala man ska bedöma efter skulle vara ett de abstrakta trätomålen.

 3. Om du är osäker på ekonomin – följ din moral. En korrekt moralfilosofi går naturligtvis alltid parallellt med en korrekt ekonomisk linje.

  Om moralen säger firhet, så bör ekonomin också vara fri. Människan, som är en social varelse och därför bör vara fria att ingå vilka sociala band/avtal som helst (även om inte alla alltid är bra), varför bör då inte människan, vilken också är en ekonomisk varelse, vara fri att ingå de ekonomiska avtal hon önskar (även om inte alla alltid är bra)?

  Det är inget konstigt alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s