Att värdera arbete

Det finns en marxistisk vanföreställning att arbetet som är investerat i något ligger till grund för värdet. Detta är en sammanblandning av arbete och värde. Genom värdesättandet ger man arbete/handlingen dess värde.
Arbetet konkretiseras i en produkt som värdesätts av marknaden, alltså av efterfrågan. Detta betyder att själva arbetet i sig inte har något värde.

Att t.ex. odla sin egen potatis ger bara värde om någon, t.ex. odlaren själv, värdesätter handlingen. För den som inte kan överleva på annat sätt så är handlingen ovärdelig. Men för den som har annat sätt att överleva så är den handlingen mindre värd värdefull. En jurists handling att odla potatis är inte lika värdefull som dennes juridiska expertis att tolka lagen eftersom marknaden tycker värdesätter expertisen högre. Det betyder att olika personer är olika produktiva beroende på hur dess handlingar värdesätts. Att säga att ett vårdbiträdes arbete borde vara lika mycket värt som en jurists är att vilja bestämma att vissa arbeten ska ha ett värde som inte sätts av marknaden, alltså ett konstruerat värde som bygger på vad man tycker borde vara värderat. Alltså inte marknadspriser.

Till detta tillkommer att desto fler som värderar något, om än så lite, desto värdefullare blir det. Det innebär att någon som utför en handling som värdesätts, är viktig, för många blir högre värderad än den vars handling kanske är otroligt vikig för en person. Det betyder att en handling värderas olika beroende på hur många som värderar den. Handlingens värde är så att säga beroende på räckvidden, vilken är beroende på den sociala struktur handlingen genomförs i.

Formellt kan alltså en handling vara exakt lika dan utförd av personer med exakt samma formella meriter men ändå värderas olika beroende på samhällsposition.

Annonser

4 reaktioner på ”Att värdera arbete

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s